Nyheter

Rekeaften fredag 20.august kl 1700

Foreningen inviterer til rekeaften fredag 20. august kl 17:00 OBS! Bildene fra rekeaften finner du i Aktiviteter>>>Bildegalleriet 

Generalforsamlingen 2021

Oslo Sjømannsforenings 175. ordinære generalforsamling ble avholdt i foreningens lokaler den 27.mai 2021.

"Christian Radich" kjæledegge for Oslo Sjømannsforening

Det er ikke mulig i en beretning som bare skal være et kortfattet tverrsnitt av Oslo Sjømannsforenings virksomhet, å få med mere enn et lite representativt utvalg av de saker som er blitt registrert i protokollene som foreningens arbeidsoppgaver. Forfatteren av denne beretning har valgt ut sakene etter skjønn, og det kan sikkert diskuteres om hans valg gir en representativ presentasjon av foreningens virksomhet. Men det kan i hvert fall ikke diskuteres at en bestemt sak må settes i forsetet, når det er snakk om Oslo Sjømannsforenings engasjement. Det er foreningens store bestrebelser på å bevare våre seilende skoleskip, både som utdanningsanstalter og som kulturminner fra en forgangen, men meget ærerik epoke av vår sjøfarts historie. (Denne artikkelen er fra boken "Havet - vår arbeidsplass i 150 år"

Generalforsamlingen 2021 utsettes

Styret har nå bestemt at Generalforsamlingen (GF) utsettes. Vi har vurdert å gjennomføre Generalforsamlingen digitalt. men med 30 - 40 medlemmer som ikke bruker datamaskin, har vi kommet til at dette ikke er en god løsning. I tillegg så har vi jo et valgsystem som ikke passer til den typen gjennomføring.

Flagget-vårt samlingssymbol

Norges flagg, i rødt, hvitt og blått, har siden unionsoppløsningen i 1905, vært den norske sjømannstands sterke samlingsmerke. Uansett politisk oppfatning som kunne svinge fra det mørkeste blå til det argeste rød, har flagget vært vernet om og blitt behandlet med respekt og varsomhet. Det er ingen festfrase, men sannhet i dikteren Nordahl Griegs ord «hvert skip under flaggets vift er på det endeløse hav et nytt stykke Norge i drift».(Denne artikkelen er fra "Havet - vår arbeidsplass i 150 år")

Sjøstøvler i kunstnernes blomsterbed

En sak som Oslo Sjømannsforening tok opp, satte gemyttene i kok. Det gjaldt det i 1957 premierte utkastet til vårt nasjonalmonument, det monument som 13 år senere ble avduket på Festningsplassen. Det kan synes å ligge litt i utkanten av en sjømannsforenings virksomhet å blande seg opp i den kulturelle diskusjon, men egentlig var det ikke å tråkke med sjøstøvler i kunstnernes bed. Det var snakk om et minnesmerke over krigens falne, og Oslo Sjømannsforening hadde mange å minnes. 10 år senere sto Krigsseilermonumentet på Bygdøynes ferdig. Avdukingen ble foretatt av Kong Olav V, og monumentet var laget av billedhuggeren Joseph Grimeland. (Denne artikkelen er fra "Havet-vår arbeidsplass i 150 år"

Havet- Vår arbeidsplass i 150 år

Havet vår arbeidsplass i 150 år", var tittelen på Oslo Sjømannsforening jubileumsbok i 1996.  Boken ble ført i pennen av tidligere sjøkaptein Arne Hartmark. Han har tidligere vært på nettsiden med en historie fra LOGGBOKEN "En norsk sjømanns opplevelser på Kina -kysten 1937-38", som du finner lenger ned på nyhetssiden. Jubileumsboken er nå digitalisert og i tiden fremover vil innhold fra boken bli lagt ut på nettsiden her.  Det er vel rett og rimelig å begynne med forfatterens forord.

Generalforsamling 2021

Kjære medlem!   21. april  skal vi etter planen ha generalforsamling. Coronasituasjonen gjør at vi kanskje må utsette den og gjøre som vi gjorde i 2020. Da utsatte vi den til i slutten av mai. Vi vil i tilfelle orientere dere om dette i god tid i forveien.  Vedtektene sier at generalforsamling skal avvikles innen  1. juni , men som dere vet så er det Corona som bestemmer i disse dager. Sakspapirene vil være utlagt i Kronprinsens gate 1 og kan hentes etter påske.  Middagen  7. april  er avlyst. Jeg har inntrykk av at det nå er mange som savner middagene og det sosiale Kameratskapet som vi har i vår forening. Jeg kan forsikre dere om at vi åpner opp så snart det er trygt.  Ønsker dere alle en fin påske!  Er det noe dere ønsker å snakke med meg om, så er det bare å ringe telefon  413 65 080 . Mvh. Ivar

En norsk sjømanns opplevelser på Kina -kysten 1937-38. av Arne Hartmark

FRA LOGGBOKEN. Arne Hartmark var født i 1915. Han dro til sjøs som dekksgutt i 1931 og tok styrmannseksamen i 1935, seilte deretter som 2.styrmann på D/S PROMISE, hvor hans historie er hentet fra. Under krigen seilte han som overstyrmann i alliert fart. Han deltok i de allierte styrkers landgang på Normandie-kysten i 1944, men de fleste vil nok huske han som skipper på "Aku-Aku" med Thor Heyerdahl til Påskeøya på slutten av 1950 tallet.

Middagen i mars er avlyst

Kjære medlemmer! I disse dager er det ett år siden siste middag. Vi har siden den gang avlyst 10 middager, 2 medlemsmøter, 1. rekeaften og stiftelsesmiddagen. Også middagen  3. mars 2021  må avlyses. Det er ikke noe vi gjør med glede, men slik har det blitt.  Er redd for at vi ikke er ferdig med Corona, så her gjelder det å holde ut. Vi skal jo ha Generalforsamling i april, så jeg håper jo at vi kan gjennomføre den. Hvis ikke vil jeg prøve å få styret med på å utsette den en måned. Det gjorde vi i 2020 uten problemer. Vaksineringen er jo i gang, så det er nok den vi får håpe kan snu denne forferdelige situasjonen. Uansett, pass på dere selv og ha en fin vår. Med vennlig hilsen Ivar Olsen

Vi ønsker alle en God jul og et godt nytt år!

Vi kan vel nå konstatere at middag og stiftelsesmiddag ikke kan  gjennomføres. Dette er jeg lei meg for, men slik ble det i 2020. 

Informasjon fra formannen

Takk til dere som har svart på forespørsel. Resultatet ble at av 91 svar, svarte 39 nei og 52 ja.

Middagen 2. september avlyst

Styret i Oslo Sjømannsforening har besluttet å avlyse middagen  2. september . Vi mener dette er både fornuftig og riktig med tanke på dagens korona situasjon.

Ledig stilling som regnskapsmedarbeider

Vår nåværende regnskapsarmedarbeider har sagt opp sin stilling og slutter 1. oktober. Vi søker derfor etter en ny medarbeider, er du eller kjenner du kanskje noe som er interessert? Søkere må ha kompetanse/erfaring innen regnskap. Det er ikke nødvendig å være medlem av foreningen for å søke stillingen. For ytterligere opplysninger ta kontakt med undetegnede. Ivar Olsen  tlf. 413 65 080

Stuerten er tilbake ved roret

Ivar Olsen, av mine notater ser jeg at du ble medlem i Oslo Sjømannsforening (OSF) først i 2005. Noen år senere ble du innvalgt i styret og i 2013 ble du formann. Som den første stuert tråkket du rett inn i en 175 årig tradisjon som har vært forbeholdt skippere og gamle skipsredere. Hvordan opplevde du denne perioden, eier du ikke respekt?

Egil Henriksen

Egil Henriksen døde  20. august, 80 år gammel.

Jan Erik Øverbye utnevnt til æresmedlem

Jan Erik Øverbye ble på generalforsamlingen den 27.05.2020 tatt opp som æresmedlem i Oslo Sjømannsforening. Jan Erik Øverbye er utdannet navigatør og de siste 35 år som yrkesaktiv var han martim personalsjef. Han ble medlem i Oslo Sjømannsforening i 1975 og har i alle år siden vært en av de som har stilt opp når det gjelder.      

Generalforsamlingen 2020

Oslo Sjømannsforenings 174. ordinære generalforsamling ble avholdt i foreningens lokaler den 27.05.2020. (Bildet her er som dere ser ikke fra 2020, men et maleri fra stiftelsesåret 1846.)    

Generalforsamlingen avholdes 27.mai 2020

Oslo Sjømannsforening innkaller til Generalforsamling onsdag 27. mai kl.16:30 i Kronprinsens gate 1. P.g.a. koronasituasjonen blir det dessverre ingen servering i selskapslokalet.  Vennligst møt opp tidlig for å bli registrert.  Saksdokumentene kan hentes på kontoret fra tirsdag 12.mai.

M/S «Templar» forlis 1. mai 1965

Denne artikkelen om m/s Templar forlis i Peru 1. mai 1965 er ført i pennen av sjøkaptein Christian Fredrik L'orange som var på stedet da ulykken skjedde.  

Around Cape Horn

Torsdag 13. februar kl 18:00 viser Maritime Museums Venner «Around Cape Horn» av  Captain Irving Johnson. Han tok med et 16-mm filmkamera da han som ung matros seilte med 4-mastbarken PEKING fra Hamburg til Chile rundt Kap Horn. Ettersom han hadde lest Jack London og Josph Conrad visste han hvor tøft det kunne bli, så han forberedte seg gjennom å klatre i lyktestolper. Han trente også karate og bryting for de slagsmål han trodde ville komme.  

Turid slutter på kontoret

Turid  Kjelsvik har vært ansatt som sekretær i foreningen fra høsten 2014. Hun trappet ned i fjor, men har nå valgt å «pensjonere"seg. I den forbindelse har redaktøren hatt en samtale med henne.    

Hilsen fra Styret

Vi nærmer oss begynnelsen på et nytt år og i den anledning sender vi ut neste års kalender og blått kort.

Erna Slora

Det var med sorg vi mottok meldingen om at Erna Slora var gått bort 83 år gammel.

Reidar Skotgård

Det var en trist melding å få at Reidar Skotgård var gått bort etter lengre tids sykdom. Han ble 83 år gammel.

Bjørg Schinrud

Bjørg Schinrud har forlatt oss, hun døde 12.oktober på Hospic Høvik, 94 år gammel.  

Velferden

Boken om «Velferden» – Statens Velferdskontor for Handelsflåten   ÅRETS JULEGAVE TIL BARN OG BARNEBARN: KJEMPETILBUD KUN KR.250,- Fritt tilsendt i Norge. Bestilling ved: Roald Evensen tlf. 951 80 937 eller epost:Velferd@gmail.com    

Norsk Maritimt Museum

Lansering av "Mennesket og havet" 2019 Norsk Maritimt Museum inviterer til lansering av museets egen årbok

Tur til Kiel

 Vi seiler ut fra Oslo med "Color Fantasy" tirsdag 26.11.2019 kl 14.00  og er tilbake torsdag 28.11.2019 kl 10.00. Frist for påmelding 15.september            

«Gullgutt» Finn Koren

  Under medlemsmiddagen den 8. mai ble Finn Koren overrakt foreningens gullmerke for 60-års medlemskap.     

Ivar Olsen utnevnt til æresmedlem

Etter at de formelle sakene på årets generalforsamling var unnagjort, leste styreleder opp en vel begrunnet søknad om æresmedlemskap for Ivar Olsen.

Ny styreleder i OSF

Paul Harstad ble på årets generalforsamling valgt til ny leder.

Generalforsamling 2019

Oslo Sjømannsforing 173. generalforsamling ble avholdt i foreningens lokaler den 24.04.2019.

Boklansering

Boklansering med Jon Eikemo og Sjømansskoret. Medlemmer av Oslo Sjømannsforening ønskes hjertelig velkommen til boklansering i foreningens selskapslokaler den 4. april kl. 12.30.

Jan August Ørner

Den siste krigsseiler i Oslo Sjømannsforening har gått bort. 15. februar sovnet kommandørkaptein Jan August Ørner fredelig inn, 95 år gammel.

Sjømannskoret I Gamle Logen

Det Norske Sjømannskor feirer sine 60 år med JUBILEUMSKOSERT i Gamle Logen lørdag 30. mars kl. 13-15

Foredrag 1.halvår 2019

Den 23. januar holder Elisabeth Willie foredrag om "Lex Nygaardsvold" Den 20.mars holder Ole Henrik Gjeruldsen foredrag om Cort Adler.

Nok et år har passert!

Nok et år i Oslo Sjømannsforenings historie går mot slutt, og vi oppsummerer et godt år for foreningen.                               OBS!  Stillingen som sekretær/gårdsbestyrer er ledig, se nederst på siden her.  

Drammen Sjømannsforening 175 år

175 års jubileet i Norges eldste sjømannsforening ble arrangert med stor fest for 170 gjester i Drammens flotte selskapslokale «Børsen».   

Stiftelsesmiddagen 2018

  Foreningens tradisjonelle Stiftelsesmiddag gikk av stabelen onsdag 19.12.2018- på dagen 172 år etter stiftelsen på Timms Reperbane (bildet)i Bjørvika.  

Foredrag onsdag 17. oktober 2018

Norske sjøfolk på Kongofloden 1879-1908. Møt frem og hør Espen Wæhle fortelle om norske sjøfolk som tjenestegjorde i Kong Lepolds Kongo.  

Kulturminnedagene i Drammen 2018

Opplev Drammens havne- og sjøfartshistorie i Drammens maritime storstue. Søndag 9. september kl 12:00, Skur 1. Drammen havn

2-døgns Cruise til Kiel

Cruise til Kiel den 8. oktober.

Nytt fra foreningen

Selv om den varme sommeren fortsetter, åpner sekretariatet igjen mandag 30. juli  som en oppstart på høstsesongen.

"Bacalao-tur" til Tønsberg

Vi var 8 fra OSF som hadde funnet veien til Tønsberg lørdag 14. juli 2018  til den tradisjonelle Bacalofestivalen.

Reker og hvitvin i OSF

Den 6. juni arrangerte vi en «Reker og hvitvin»- aften i Oslo Sjømannsforening. 

Reisebrev fra Koster

Meget vellykket tur til Koster med skyfri himmel og 28 grader pluss!

17. mai i OSF

Oslo Sjømannsforening feiret 17. mai på tradisjonelt vis med "0pen House". Jan Erik Øverbye holdt tale for dagen.

Bygdøy 8. mai 2018

Bildet viser Ine Eriksen Søreide og Jan Erik Øverbye ved minnehøytidligheten ved Krigsseilermonumentet den 8. mai.

Ny styreleder i OSF

Vår nye styreleder Jan Erik Øverbye er fra Oslo og utdannet navigatør.

Sommerfest i OSF

Oslo Siømannsforening inviterer til Sommerfest onsdag 6. juni kl 17:00  

Generalforsamlingen 2018

Oslo Sjømannsforenings 172. ordinære generalforsamling ble avholdt i foreningens lokaler den 25.04.2018.

Tur til Strømstad og Kosterøyene

Den 28-29 mai drar vi på busstur til Strømstad og Kosterøyene og får med oss «Taube fra hav til land»

Røkt kolje på menyen

Middagen 4.april fulgte ikke tradisjonene, da det ble servert røkt koljefilet med gulerotstuing og baconterninger.

Baren åpner kl. 15.00

Aziz åpner baren kl 15.00 på dager med middag og møter.

Møte i Arkivet

Helge Moe-Gumø representerte OSF på en samling i Arkivet, Kristiandsand i november 2017. Helges oppsummering fra denne dagen kan du lese her.

Stiftelsesmiddagen 2017

Her kan du lese formannens tale fra Stiftelsesmiddagen. Bilder fra middagen ser du på Aktiviteter>>Bilder

Hvem var Køla-Pålsen?

Hans Arnt Hartvig Paulsen, på folkemunne kalt "Køla-Pålsen", var sjømannen som ble skipsreder, kullgrossist, gårdeier og sagbrukseier. Fra 1870 årene og frem til sin død i 1914 var han en av Oslos rikeste menn. Han var svigersønn til seilmaker Wilhelm Timm, som var med og stiftet Christiania Sømandsforening, og det er vel ikke utenkelig at "Køla-Pålsen" også var medlem i vår forening.

2018

ønskes alle lesere og medlemmer. 2018 starter opp med Skipskost (erter, kjøtt og flesk) onsdag 10. januar. Programmmet for 2018 finner du ved å gå inn i kalenderen eller "blåkortet" her. Kulturkomiteen vil komme med mer informasjon om foredrag og turer når dette nærmer seg.  

Kjære medlemmer

av Oslo Sjømannsforening. Tidens ur går ubønnhørlig videre uten stans, og snart skriver vi 2018.

Thor Gotaas om Ørkenen SUR

onsdag 24.01.2018 kl. 1800 . Forfatter Thor Gotaas har skrevet bok om ørkenen SUR og han kommer til oss og holder foredrag om dette.    

Nekrolog: Gudmund Åsheim

Vår æresmedlem Gudmund Åsheim gikk bort tidligere i høst,nær 92 år gammel.     

Otto Sverdrup, Norges mest kjente sjøkaptein

Ved siden av Nansen og Amundsen regnes han som en av de tre store blandt Norges polarforskere. Han var født i Bindal, Nordland i 1854, og fra 1874 var han bosatt i Steinkjær. I 1908 kjøpte han Villa Walle i Sandvika som han kalte Homewood, der han bodde til sin død i 1930.

Historie fra Otto Hansen

Avskrift av artikkel skrevet av kapteinen på Fernview i 1976. Vi har fått utskriften fra Tore Lein, den er redigert til dette stykket, innholdet er autentisk med det som stod i skipsavisen Ocean View.  

Plimsollmerket

Samuel Plimsoll, (født 10. februar 1824, død 3. juni 1988) var en britisk politiker og reformator, nå best kjent som mannen bak "Plimsollmerket"

Open House 17. mai

17. mai var OSF åpen for byens befolkning og det er mange nå som er blitt kjent med denne tradisjon og stikker innom for å få seg noe å spise eller slappe litt av etter barnetoget. Jan Erik Øverby, nestleder i OSF holdt en glimrende tale for dagen.

Minnehøytidligheten ved Krigseilermonumentet 8. mai

Norsk Maritim Museum ønsket velkommen til en tradisjonsrik markering av frigjørings- og veterandagen ved Krigsseilermonumentet på Bygdøynes. Dagens taler var journalist Ole Torp og det offisielle Norge ble representert ved statsråd og finansminister Siv Jensen.

Generalforsamlingen i OSF 2017.

Oslo Sjømannsforenings 171. ordinære generalforsamling ble avholdt i foreningens lokaler den 26.04.2017. Det ble registrert 51 fremmøtte medlemmer. Regnskapene for 2016 og styrets budsjetter for 2017 ble gjennomgått og godkjent. Valgkomiteens forslag til nytt styret ble vedtatt.

Sjømannsfondet av 1918

Sjømannsfondet av 1918 er et fond som kan søkes av sjøfolk med minst 30 års fartstid. Søkeren må ha fylt 62 år og ha en inntekt under 215 000 kroner i året. Søknandsfrist er 1. mars. Søknadskjema og ytterligere informasjon fåes ved henvendelse til sekretariatet. 

Gunnar Jermann om sin bok

Den norske handelsflåtens og krigsseilernes betydelige rolle i annen verdenskrig er utførlig beskrevet, men deres innsats i første verdenskrig er mindre kjent.

Jubileumsmiddag

Den 19. januar 1846 så vår forening dagens lys og 170 år senere var 106 medlemmer og gjester samlet i Kronprinsens gate   for å feire jubileet. Det ble servert en flott 3 retters middag med godt drikke til. Rikk Heide-Steen og Sølvguttene  underholdt oss med nydelig sang.

På tur med "Color Fantasy"

Mandag 7. november dro vi på "jubileumstur" med Color Fantasy til Kiel. Nærmere 40 hadde meldt seg på turen. På kvelden spiste vi en deilig 3 retter med masse god drikke til i skipets restaurant, Oceanic a la Carte. Tirsdag  formiddag var det en tur på byen, og etter avgang møttes vi til "jubileumskake" (se bildet) i Oceanic.

Foreningen fyller 170 år

Christiania Sømandsforening ble stiftet den 19. desember 1846, og dette må vi selvfølgelig feire med festmiddag på stiftelsesdagen. Ellers startet høstens program opp med skipskost 7. september, og foredrag om etterkrigstidens førstereisgutter den 21. september. I oktober kan de som ønsker det invitere med en gjest på middag. Senere i oktober viser vi kultfilmen "Martha"  og i november en jubileumstur til Kiel. Dette og mye annet kan du se mere ved å gå inn på kalenderen.

Festsalen ble pusset opp i sommer

I 2015 fikk vi som kjent nye stoler og bord i festsalen. I sommer ble salen vasket og malt. Den fremstår nå i fin og "ny" drakt.   Vi ønsker alle velkommen til høstens  første middag 7. september. Det serveres ertesuppe, salt kjøtt flesk og pølser med kålrotstappe, eller skipskost som vi kaller det i OSF.

Norges største containerterminal

Sjursøya-terminalen er ikke bare Norges største, den er også Norges mest moderne og effektive.Terminalen har kapasitet til å laste og losse 300 000 TEU i året. Det tilsvarer om lag 185 000 containere. For å møte den voksende etterspørselen vil Yilport bygge ut kapasiteten på terminalområdet til 400–450 000 TEU innen ti år.

Mogens Thorsen

Mogens Thorsen født i 1790, var skipskaptein og reder. Han ble Christianias største og eneste rene skipsreder; for de øvrige rederne var skipsfarten sideordnet import- og eksportforretninger. Han er i ettertid mest kjent for legatet som ble innstiftet av ham og hans hustru Betha.

17.mai talen 2016

Som vanlig var det åpent hus i Kronprinsens gate 17. mai.  Til tross for fint vær var det mange som fant veien til våre lokaler.  Aziz hadde forberedt seg godt og smørbrød- og kakesalget gikk unna.

Egil Henriksen ble Æresmedlem

Egil Henriksen ble på generalforsamlingen den 22.04.15 tatt opp som æresmedlem i Oslo Sjømannsfsforening.