Nyheter

Hva finner vi i Maritim Logg?

Maritim Logg informerer om aktuelle saker i norsk skipsfart og skipsfartspolitikk (basert på verdigrunnlaget til de tre Sjømannsorganisasjonene). I tillegg presenteres medlemmers arbeidshverdag om bord, lønnsvilkår og arbeidsmiljø.  Maritim Logg blir lagt ut i sin helhet etter hvert som nytt nummer blir sendt ut. Det er Stiftelsen Fri Fagbevegelse - LO Media, som er med og produserer Maritim Logg, og som har Maritim Logg liggende tilgjengelig via sin nettportal og blad-nettstedet Buy And Read:  Her kan du lese hele Maritim Logg på nett                                                                 Klikker du på rammen høyere opp på siden her finner du linker til organisasjoner som er knyttet til sjøfart.

Smak på Odfjell viner

Aziz sammen med Symposium og vårt medlem Annika Groven inviterer til en aften med presentasjon av viner fra Odfjell mandag 11. mars kl. 17-19foreningens lokaler. Symposium vil holde et foredrag om Odfjells viner og man får en liten smak av noen av vinene!  Alle medlemmer er hjertelig velkommen, men det er bindende påmelding gjennom sekretariatet.  Påmelding innen 4. mars kl 12 til  post@oslo-sjomannsforening.no  eller på sms/voice til 940 99 670.

Kjære medlemmer, godt nytt år!

                                                                                                                                                                          Vi er inne i 178. år, og om 2 år kan vi feire 180 år som Norges nest eldste sjømannsforening etter Drammen SF.

Hedret falne norske krigsseilere

Hans Majestet Kongen var torsdag kveld til stede ved en markering i Oslo Sjømannsforening for å minnes  en tragedie fra andre verdenskrig som har knyttet Australia og Norge sammen i mer enn åtte tiår.

Hva vet du om Oslo Sjømannsforenings Stiftelse?

Det kan se ut som at foreningens stiftelse er lite kjent av medlemmene, og/eller at formålet for å få støtte er "gått ut på dato". Styret i stiftelsen minner om vedtektens § 1.             

Fra fiskerinasjon til Energi og offshore teknologi

  Norsk Maritimt Museums Venner 11 oktober kl 1800. Her forteller Jan Aske Börresen hvordan Norge ble blant verdens störste eksportörer av olje og gass. Samt at Norges nest störste  eksportnäring ikke var fisk, service og offshore teknologien. teknologien.

Sjøfolkenes Minnedag i Drammen.

80 deltakere møtte frem på sjøfolkenes minnedag søndag 3. september i Drammen Sjømannsforening (skur1.) Det var gjester fra flere sjømannsforeninger, fra Oslo var vi 4 medlemmer. Formann Anne Eftang Silvera i Drammen Sjømannsforening holdt tale for dagen og la ned krans ved ankeret ute på plassen. Det norske sjømannskoret sang etter kransepåleggelsen.  Vel inne fortsatte koret å synge sjømannssanger. Så ble det servert stormsuppe med flatbrød, et velsmakende måltid.       Wienerbrød og kaffe avsluttet det hele. Vi takker Drammen Sjømannsforening for en fin søndag. Med på lasset hjem fikk vi en hentydning fra Silvera om at neste år burde Oslo ta over markeringen av Sjøfolkenes Minnedag.  

Høsten er her igjen!

Onsdag 6. september åpner vi høstsesongen med salt kjøtt, erter og flesk. Husk påmelding innen kl 12.00 mandag 4. Du kan lese mer om høstprogrammet på "blåkortet" eller trykke på lenken over.      

Oslo havnelangs-årets morsomste dag

Søndag 3.september kl. 12-16 inviterer Oslo Havn til over 40 gratis opplevelser på havnepromenaden.   

Krigsfilmen "KONVOI"

Krigsfilmen KONVOI er basert på virkelige hendelser og handler om et av de største dramaene som utspant seg på havet under andre verdenskrig. Sommeren 1941 virket Hitlers krigsmaskin ustoppelig. Etter å ha underlagt seg store deler av Europa, invaderte Tyskland nå Sovjetunionen. De allierte ble tvunget til å hjelpe. Konvoier av lasteskip fylt til randen med krigsmateriell begynte den farefulle ferden fra Island til Murmansk og Arkhangelsk. Med livet som innsats la de ut på det som ble kalt «Verdens verste sjøreise». Vanlige sjømenn uten noen form for militær erfaring sto plutselig ansikt til ansikt mot den tyske krigsmaskinen i det iskalde arktiske havet.

D/S Hestmanden besøker Oslo

D/S Hestmanden – Norsk krigsseilermuseum planlegger sommeren 2023 å seile østover. Vi skal besøke flere byer langs kysten og ligge en lengre periode i Oslo. Med forbehold om endringer er planen å ligge på SS Christian Radich`s plass fra ca. 18.07 til og med 01.08. Vi ønsker i den forbindelse og opprette kontakt med, og invitere lokale foreninger med interesse for det maritime og krigsseilernes historie, om å bidra til å skape litt blest rundt besøket. Alle innspill om mulige arrangementer, foredragsholdere og lignende er av interesse.  

17. Mai i OSF

På Nationaldagen var det som vanlig "open house" i foreningen. Selv  med strålende vær hadde mange av byens innbyggere funnet veien ned til "kjellern" i Kronprinsensgate 1.  Formannen Per Morten Alvenes holdt dagens tale som du kan lese her.

Kransenedleggelse 8. mai

8. mai 2023 ble tradisjonen tro markert ved Krigsseiler monumentet på Bygdøy med taler og kranspåleggelser fra mange maritime organisasjoner og foreninger. Irene Standnes la ned krans fra Oslo Sjømannsforening.

Ny sekretær/gårdsbestyrer i OSF

Arne Loland er fra 1.mai ansatt som sekretær/gårdsbestyrer i foreningen etter Annfinn Karlsen.  Arne Loland har 55 år innen maritim virksomhet, han er utdannet radiotelegrafist og navigatør og jobbet som telegrafist, navigatør, kaptein og havnesjef. Siden 2005 har han drevet Arlo Maritime, (maritim kommunikasjon). Innimellom har han også rukket å være kultur- og kinosjef. Vi ønsker Arne lykke til med ny jobb i OSF.

Generalforsamling 19. april 2023

Oslo Sjømannsforenings 177.ordinære generalforsamling ble avholdt i foreningens lokaler den 19.april 2023.

Minneord - Christian L`orange

Den 5. januar mottok vi en trist, men ikke uventet melding om at sjøkaptein Christian Fredrik L'orange var gått bort, vel 90 år gammel. Med ham har Oslo Sjømannsforening mistet et populært og meget profilert medlem med 60 års medlemskap i foreningen.

Stiftelsemiddagen 2022-Formannens tale

Kjære medlemmer. Så er det 176 år og 2 dager siden vår kjære OSF eller Christianias Sømannsforening som den opprinnelig het, ble stiftet på seilloftet i Tims reperbane den 19.desember 1846

Solnedgang på Oslo havn

She Lies  er en skulptur laget av rustfritt stål og glasspaneler som måler omtrent 12 x 17 x 16 meter. Den er permanent installert og flyter på en betongplattform i havnebassenget ved siden av  Operahuset i Oslo .   

Formannens side

  Kjære medlemmer av OSF.  Så er det nok et år i ferd med å ebbe ut. De siste års hendelser har vise oss at hverdagen ikke vil bli som tidligere.  Pandemien har vi, til nå, kommet gjennom, men den er ikke over. Det ser ut som at vi må leve med fremtidige virus og helsemessige utfordringer i overskuelig fremtid.

MS "Ragnvald Jarl"

Christian L'orange (90) har har i sommer bygd en kopi av  MS "Ragnvald Jarl" på  bestilling fra Ivar Olsen.

Nye æresmedlemmer i OSF

Oslo Sjømannsforening har fått sin første kvinnelig æresmedlem, og sitt første æresmedlem som ikke har vært tilknyttet sjø eller sjøfart. Vi gratulerer begge med denne hedersbetegnelsen.  

Christian L'orange - En frivillig utenom det vanlige

Følgende artikkel er fra Utkikken nr 2-22. og begynner slik: Tvillingbrøderne Johan og Christian ble født 19.juni 1932. Vår Christian fylte derfor 90 år for ikke mange dager siden. Denne rundingsbøyen markerte Venneforeningens    Barneverkstedgruppe med kake og sang.   NB: Utkikken er medlemsbladet til Norsk Maritimt Museums Venner. Artikkelen her er ført i pennen av redaktøren Trond A. Svensson.

Ny formann i Oslo Sjømannsforening

Per Morten Alvenes (68) ble i april 2022 valgt til ny formann i Oslo Sjømannsforening. Han er utdannet navigatør med skipsførereksamen fra Kristiansand Navigasjonsskole. Per Morten Alvenes har sin fartstid i Leif Høeg & Co med div. stillinger på skip og land. Mellom 1982 og 1985 var han General Manager/ Port Captein for All & Co.i Yokohama, og har siden innehatt div.stillinger og styreverv i norsk næringsliv. Han har vært medlem i OSF fra 1976. Vi ønsker han lykke til som formann i foreningen. Alvenes holdt foreningens 17.mai tale som du kan lese her.  

Generalforsamlingen 2022

Oslo Sjømannsforenings 176. ordinære generalforsamling ble avholdt i foreningens lokaler den 27. april 2022. Det ble registrert 38 fremmøtte medlemmer.

17. mai i OSF

Velkommen til 17 mai hos Oslo Sjømannsforening. Det blir servert smørbrød, kaker og det som ønskes i glasset. Dørene åpner kl 10.00.   Vi gleder oss til å se dere alle sammen nå som vi kan samles igjen.  

Jubileumsmiddag under Stjernekuppelen

Den 19.desember 2021 var det 175 år siden Christiania Sømandsforening ble stiftet på Timms reperbane i Bjørvika. Det ble starten på en forening som lever i beste velgående med tradisjonelle møtearrangementer, kulturaktiviteter etc..,og ikke minst er et møtested for sosialt samvær og vennskap. Jubileumsmiddagen ble noen måneder forsinket på grunn av Covid-19,  men den 31.mars var det duket til fest for 103 medlemmer og  gjester under stjernekuppelen i Kronprinsensgate 1. Aziz og hans personale serverte en 3 retter som sto til terningkast 6.  Direktør ved Holocaust-sentret Guri Hjeltnes og formann Ivar Olsen i OSF var dagens hovedtalere.  

Oslo Sjømannsforening-en faglig og sosial maritim institusjon i byen gjennom 175 år

Denne artikkelen skrev Bård Kolltveit i årets første nummer av "St Halvard" som er er et tdskrift for Oslo Byes Vel. Kolltveit skrev også vår jubileumsbok "Seilas under stjernekuppelen"som er omtalt lengre ned på denne siden.

"Under stjernekuppelen"

Utkikken har i sitt siste nummer en omtale av jubileumsboken "Seilas under stjernekuppelen"

Norsk Maritimt Museum

Nok en «datter» av Oslo Sjømannsforening har stelt seg bra, det er Norsk Maritimt Museum tidligere Norsk Sjøfartsmuseum som nærmeste nabo til Framhuset ute ved Bygdøynes. Museet kom til verden ca. 20 år før Framhuset, nemlig i 1914 i forbindelse med verdensutstillingen i daværende Kristiania samme året Dette er en artikkel fra vår jubileumsbok 1996:"Havet-vår arbeidsplass i 150 år"  

Sjømannskolen i Ekebergåsen

I 1989 nedla Oslo Sjømannskole virksomheten i det flotte bygget i Ekebergåsen. Etter dette ble den brukt av private firmaer inkludert Handeshøyskolen BI før bygningen i 2013 ble tatt i bruk av Kongshavn videregående skole. Artikkelen er fra boken "Havet-vår arbeidsplass i 150 år".  

OSF har fått "Blått skilt"

14. desember 2021 fikk vi på plass et «Blått skilt» på husveggen i Kronprinsensgate 1. Fra ideen om de blå skiltene slo rot i Oslo Byes Vel på 1980-tallet til idag, er det satt opp 450 skilt i Oslo og minst dobbelt så mange omkring i hele Norge. Fra den spede begynnelsen til dagens mange skilt vet de fleste idag hva et blått skilt representerer.

Seilas under stjernekuppelen

 Den 20. november var det medlemsmøte og  «vernissasje» av Bård Kolltveits jubileumsbok «Seilas under stjernekuppelen». Boka er gratis for våre medlemmer, og kan hentes på kontoret mandag-torsdag mellom 10.00 og 14.00. (Husk at vi holder stengt i julen, mellom 20.12 og 02.01.)  

Hjertestarter

Oslo Sjømannsforening har gått til anskaffelse av en hjertestarter som blir plassert lett tilgjengelig i pantryet ved Festsalen.

Jubileumscruise med Color Fantasy

Onsdag 20 oktober reiste 75 personer fra Oslo Sjømannsforening ut med Color Fantasy på cruise til Kiel. Foto: "Color Line"

Fra Krigsseilerregisteret

Oslo Sjømannsforening fredag 24. september. Norsk senter for krigsseilerhistorie markerer at en systematisk registrering av de norske og utenlandske krigsseilerne som seilte i Nortraship 1940-1945 er ferdig.  

Havet- Vår arbeidsplass i 150 år

Havet vår arbeidsplass i 150 år", var tittelen på Oslo Sjømannsforening jubileumsbok i 1996.  Boken ble ført i pennen av tidligere sjøkaptein Arne Hartmark. Han har tidligere vært på nettsiden med en historie fra LOGGBOKEN "En norsk sjømanns opplevelser på Kina -kysten 1937-38", som du finner lenger ned på nyhetssiden. Jubileumsboken er nå digitalisert og i tiden fremover vil innhold fra boken bli lagt ut på nettsiden her.  Det er vel rett og rimelig å begynne med forfatterens forord.

OSF 150år- i motvind og medvind

Prolog av Jan Ørner En  mørk natt med klar luft -1846.   En frossen fjord, en avstengt havn - i et vinterland Skutene lå inne og stille. Det var ille. Skipperne kunne bare forsvinne til kommende vår - neste år. Hjemme ble det julebakt og hovedvasket Der følte skipperne seg så forbasket uvelkomne - og ille til mote - oppe i alt rotet. Nei, da var Timms Reperbane god å ha Dit kunne man dra en dram eller to kunne man også ta og ingen kvinnfolk til å mase Nei, en riktig trivelig herre-base.

OSF 150år-Sjømannsforeningens fødested

Sjømannsforeningens føde­sted - en iskald havn i Oslo   Meget har forandret seg på Oslo havn i årenes løp. Trafikk­situasjonen er for eksempel blitt en helt annen bare i løpet av de siste 25 årene. Det er ikke så livlig på havnen av skip og sjø­folk som det var for noen 10-år siden. Så sent som ca. tre 10-år tilbake var skipstrafikken sterkt hem­met av isproblemer i månedene januar og februar. Enkelte vin­tre var problemene endog så store at havnen ikke kunne hol­des åpen for trafikk med norsk isbrytertjeneste. Man måtte gå til det, etter manges mening, nedverdigende skritt å leie uten­landske isbrytertjenester, til og med fra Sovjet-Unionen. I de dager var det et tilsynelatende godt angrepspoeng for pressen å hevde at norske myndigheter manglet initiativ til å skaffe Norge egnet isbryter. Pressen har mistet dette angrepspoenget siden det praktisk talt ikke har vært isproblemer de siste par 10-år.  Bildet over: skipsfører Bernt M.Hall, som var foreningens første formann.  

Generalforsamlingen 2021

Oslo Sjømannsforenings 175. ordinære generalforsamling ble avholdt i foreningens lokaler den 27.mai 2021.

"Christian Radich" kjæledegge for Oslo Sjømannsforening

Det er ikke mulig i en beretning som bare skal være et kortfattet tverrsnitt av Oslo Sjømannsforenings virksomhet, å få med mere enn et lite representativt utvalg av de saker som er blitt registrert i protokollene som foreningens arbeidsoppgaver. Forfatteren av denne beretning har valgt ut sakene etter skjønn, og det kan sikkert diskuteres om hans valg gir en representativ presentasjon av foreningens virksomhet. Men det kan i hvert fall ikke diskuteres at en bestemt sak må settes i forsetet, når det er snakk om Oslo Sjømannsforenings engasjement. Det er foreningens store bestrebelser på å bevare våre seilende skoleskip, både som utdanningsanstalter og som kulturminner fra en forgangen, men meget ærerik epoke av vår sjøfarts historie. (Denne artikkelen er fra boken "Havet - vår arbeidsplass i 150 år"

Flagget-vårt samlingssymbol

Norges flagg, i rødt, hvitt og blått, har siden unionsoppløsningen i 1905, vært den norske sjømannstands sterke samlingsmerke. Uansett politisk oppfatning som kunne svinge fra det mørkeste blå til det argeste rød, har flagget vært vernet om og blitt behandlet med respekt og varsomhet. Det er ingen festfrase, men sannhet i dikteren Nordahl Griegs ord «hvert skip under flaggets vift er på det endeløse hav et nytt stykke Norge i drift».(Denne artikkelen er fra "Havet - vår arbeidsplass i 150 år")

Sjøstøvler i kunstnernes blomsterbed

En sak som Oslo Sjømannsforening tok opp, satte gemyttene i kok. Det gjaldt det i 1957 premierte utkastet til vårt nasjonalmonument, det monument som 13 år senere ble avduket på Festningsplassen. Det kan synes å ligge litt i utkanten av en sjømannsforenings virksomhet å blande seg opp i den kulturelle diskusjon, men egentlig var det ikke å tråkke med sjøstøvler i kunstnernes bed. Det var snakk om et minnesmerke over krigens falne, og Oslo Sjømannsforening hadde mange å minnes. 10 år senere sto Krigsseilermonumentet på Bygdøynes ferdig. Avdukingen ble foretatt av Kong Olav V, og monumentet var laget av billedhuggeren Joseph Grimeland. (Denne artikkelen er fra "Havet-vår arbeidsplass i 150 år"

En norsk sjømanns opplevelser på Kina -kysten 1937-38. av Arne Hartmark

FRA LOGGBOKEN. Arne Hartmark var født i 1915. Han dro til sjøs som dekksgutt i 1931 og tok styrmannseksamen i 1935, seilte deretter som 2.styrmann på D/S PROMISE, hvor hans historie er hentet fra. Under krigen seilte han som overstyrmann i alliert fart. Han deltok i de allierte styrkers landgang på Normandie-kysten i 1944, men de fleste vil nok huske han som skipper på "Aku-Aku" med Thor Heyerdahl til Påskeøya på slutten av 1950 tallet.

Informasjon fra formannen

Takk til dere som har svart på forespørsel. Resultatet ble at av 91 svar, svarte 39 nei og 52 ja.

Ledig stilling som regnskapsmedarbeider

Vår nåværende regnskapsarmedarbeider har sagt opp sin stilling og slutter 1. oktober. Vi søker derfor etter en ny medarbeider, er du eller kjenner du kanskje noe som er interessert? Søkere må ha kompetanse/erfaring innen regnskap. Det er ikke nødvendig å være medlem av foreningen for å søke stillingen. For ytterligere opplysninger ta kontakt med undetegnede. Ivar Olsen  tlf. 413 65 080

Stuerten er tilbake ved roret

Ivar Olsen, av mine notater ser jeg at du ble medlem i Oslo Sjømannsforening (OSF) først i 2005. Noen år senere ble du innvalgt i styret og i 2013 ble du formann. Som den første stuert tråkket du rett inn i en 175 årig tradisjon som har vært forbeholdt skippere og gamle skipsredere. Hvordan opplevde du denne perioden, eier du ikke respekt?

Jan Erik Øverbye utnevnt til æresmedlem

Jan Erik Øverbye ble på generalforsamlingen den 27.05.2020 tatt opp som æresmedlem i Oslo Sjømannsforening. Jan Erik Øverbye er utdannet navigatør og de siste 35 år som yrkesaktiv var han martim personalsjef. Han ble medlem i Oslo Sjømannsforening i 1975 og har i alle år siden vært en av de som har stilt opp når det gjelder.      

Generalforsamlingen 2020

Oslo Sjømannsforenings 174. ordinære generalforsamling ble avholdt i foreningens lokaler den 27.05.2020. (Bildet her er som dere ser ikke fra 2020, men et maleri fra stiftelsesåret 1846.)    

M/S «Templar» forlis 1. mai 1965

Denne artikkelen om m/s Templar forlis i Peru 1. mai 1965 er ført i pennen av sjøkaptein Christian Fredrik L'orange som var på stedet da ulykken skjedde.  

Around Cape Horn

Torsdag 13. februar kl 18:00 viser Maritime Museums Venner «Around Cape Horn» av  Captain Irving Johnson. Han tok med et 16-mm filmkamera da han som ung matros seilte med 4-mastbarken PEKING fra Hamburg til Chile rundt Kap Horn. Ettersom han hadde lest Jack London og Josph Conrad visste han hvor tøft det kunne bli, så han forberedte seg gjennom å klatre i lyktestolper. Han trente også karate og bryting for de slagsmål han trodde ville komme.  

Turid slutter på kontoret

Turid  Kjelsvik har vært ansatt som sekretær i foreningen fra høsten 2014. Hun trappet ned i fjor, men har nå valgt å «pensjonere"seg. I den forbindelse har redaktøren hatt en samtale med henne.    

Hilsen fra Styret

Vi nærmer oss begynnelsen på et nytt år og i den anledning sender vi ut neste års kalender og blått kort.

Velferden

Boken om «Velferden» – Statens Velferdskontor for Handelsflåten   ÅRETS JULEGAVE TIL BARN OG BARNEBARN: KJEMPETILBUD KUN KR.250,- Fritt tilsendt i Norge. Bestilling ved: Roald Evensen tlf. 951 80 937 eller epost:Velferd@gmail.com    

Norsk Maritimt Museum

Lansering av "Mennesket og havet" 2019 Norsk Maritimt Museum inviterer til lansering av museets egen årbok

Tur til Kiel

 Vi seiler ut fra Oslo med "Color Fantasy" tirsdag 26.11.2019 kl 14.00  og er tilbake torsdag 28.11.2019 kl 10.00. Frist for påmelding 15.september         Foto: "Color Line"     

«Gullgutt» Finn Koren

  Under medlemsmiddagen den 8. mai ble Finn Koren overrakt foreningens gullmerke for 60-års medlemskap.     

Ivar Olsen utnevnt til æresmedlem

Etter at de formelle sakene på årets generalforsamling var unnagjort, leste styreleder opp en vel begrunnet søknad om æresmedlemskap for Ivar Olsen.

Ny styreleder i OSF

Paul Harstad ble på årets generalforsamling valgt til ny leder.

Generalforsamling 2019

Oslo Sjømannsforing 173. generalforsamling ble avholdt i foreningens lokaler den 24.04.2019.

Boklansering

Boklansering med Jon Eikemo og Sjømansskoret. Medlemmer av Oslo Sjømannsforening ønskes hjertelig velkommen til boklansering i foreningens selskapslokaler den 4. april kl. 12.30.

Sjømannskoret I Gamle Logen

Det Norske Sjømannskor feirer sine 60 år med JUBILEUMSKOSERT i Gamle Logen lørdag 30. mars kl. 13-15

Foredrag 1.halvår 2019

Den 23. januar holder Elisabeth Willie foredrag om "Lex Nygaardsvold" Den 20.mars holder Ole Henrik Gjeruldsen foredrag om Cort Adler.

Nok et år har passert!

Nok et år i Oslo Sjømannsforenings historie går mot slutt, og vi oppsummerer et godt år for foreningen.                               OBS!  Stillingen som sekretær/gårdsbestyrer er ledig, se nederst på siden her.  

Drammen Sjømannsforening 175 år

175 års jubileet i Norges eldste sjømannsforening ble arrangert med stor fest for 170 gjester i Drammens flotte selskapslokale «Børsen».   

Stiftelsesmiddagen 2018

  Foreningens tradisjonelle Stiftelsesmiddag gikk av stabelen onsdag 19.12.2018- på dagen 172 år etter stiftelsen på Timms Reperbane (bildet)i Bjørvika.  

Foredrag onsdag 17. oktober 2018

Norske sjøfolk på Kongofloden 1879-1908. Møt frem og hør Espen Wæhle fortelle om norske sjøfolk som tjenestegjorde i Kong Lepolds Kongo.  

Kulturminnedagene i Drammen 2018

Opplev Drammens havne- og sjøfartshistorie i Drammens maritime storstue. Søndag 9. september kl 12:00, Skur 1. Drammen havn

2-døgns Cruise til Kiel

Cruise til Kiel den 8. oktober. Foto "Color Line"

Nytt fra foreningen

Selv om den varme sommeren fortsetter, åpner sekretariatet igjen mandag 30. juli  som en oppstart på høstsesongen.

"Bacalao-tur" til Tønsberg

Vi var 8 fra OSF som hadde funnet veien til Tønsberg lørdag 14. juli 2018  til den tradisjonelle Bacalofestivalen.

Reker og hvitvin i OSF

Den 6. juni arrangerte vi en «Reker og hvitvin»- aften i Oslo Sjømannsforening. 

Reisebrev fra Koster

Meget vellykket tur til Koster med skyfri himmel og 28 grader pluss!

17. mai i OSF

Oslo Sjømannsforening feiret 17. mai på tradisjonelt vis med "0pen House". Jan Erik Øverbye holdt tale for dagen.

Bygdøy 8. mai 2018

Bildet viser Ine Eriksen Søreide og Jan Erik Øverbye ved minnehøytidligheten ved Krigsseilermonumentet den 8. mai.

Ny styreleder i OSF

Vår nye styreleder Jan Erik Øverbye er fra Oslo og utdannet navigatør.

Sommerfest i OSF

Oslo Siømannsforening inviterer til Sommerfest onsdag 6. juni kl 17:00  

Generalforsamlingen 2018

Oslo Sjømannsforenings 172. ordinære generalforsamling ble avholdt i foreningens lokaler den 25.04.2018.

Tur til Strømstad og Kosterøyene

Den 28-29 mai drar vi på busstur til Strømstad og Kosterøyene og får med oss «Taube fra hav til land»

Røkt kolje på menyen

Middagen 4.april fulgte ikke tradisjonene, da det ble servert røkt koljefilet med gulerotstuing og baconterninger.

Baren åpner kl. 15.00

Aziz åpner baren kl 15.00 på dager med middag og møter.

Møte i Arkivet

Helge Moe-Gumø representerte OSF på en samling i Arkivet, Kristiandsand i november 2017. Helges oppsummering fra denne dagen kan du lese her.

Stiftelsesmiddagen 2017

Her kan du lese formannens tale fra Stiftelsesmiddagen. Bilder fra middagen ser du på Aktiviteter>>Bilder

Hvem var Køla-Pålsen?

Hans Arnt Hartvig Paulsen, på folkemunne kalt "Køla-Pålsen", var sjømannen som ble skipsreder, kullgrossist, gårdeier og sagbrukseier. Fra 1870 årene og frem til sin død i 1914 var han en av Oslos rikeste menn. Han var svigersønn til seilmaker Wilhelm Timm, som var med og stiftet Christiania Sømandsforening, og det er vel ikke utenkelig at "Køla-Pålsen" også var medlem i vår forening.

2018

ønskes alle lesere og medlemmer. 2018 starter opp med Skipskost (erter, kjøtt og flesk) onsdag 10. januar. Programmmet for 2018 finner du ved å gå inn i kalenderen eller "blåkortet" her. Kulturkomiteen vil komme med mer informasjon om foredrag og turer når dette nærmer seg.  

Kjære medlemmer

av Oslo Sjømannsforening. Tidens ur går ubønnhørlig videre uten stans, og snart skriver vi 2018.

Thor Gotaas om Ørkenen SUR

onsdag 24.01.2018 kl. 1800 . Forfatter Thor Gotaas har skrevet bok om ørkenen SUR og han kommer til oss og holder foredrag om dette.    

Otto Sverdrup, Norges mest kjente sjøkaptein

Ved siden av Nansen og Amundsen regnes han som en av de tre store blandt Norges polarforskere. Han var født i Bindal, Nordland i 1854, og fra 1874 var han bosatt i Steinkjær. I 1908 kjøpte han Villa Walle i Sandvika som han kalte Homewood, der han bodde til sin død i 1930.

Historie fra Otto Hansen

Avskrift av artikkel skrevet av kapteinen på Fernview i 1976. Vi har fått utskriften fra Tore Lein, den er redigert til dette stykket, innholdet er autentisk med det som stod i skipsavisen Ocean View.  

Plimsollmerket

Samuel Plimsoll, (født 10. februar 1824, død 3. juni 1988) var en britisk politiker og reformator, nå best kjent som mannen bak "Plimsollmerket"

Open House 17. mai

17. mai var OSF åpen for byens befolkning og det er mange nå som er blitt kjent med denne tradisjon og stikker innom for å få seg noe å spise eller slappe litt av etter barnetoget. Jan Erik Øverby, nestleder i OSF holdt en glimrende tale for dagen.

Minnehøytidligheten ved Krigseilermonumentet 8. mai

Norsk Maritim Museum ønsket velkommen til en tradisjonsrik markering av frigjørings- og veterandagen ved Krigsseilermonumentet på Bygdøynes. Dagens taler var journalist Ole Torp og det offisielle Norge ble representert ved statsråd og finansminister Siv Jensen.

Generalforsamlingen i OSF 2017.

Oslo Sjømannsforenings 171. ordinære generalforsamling ble avholdt i foreningens lokaler den 26.04.2017. Det ble registrert 51 fremmøtte medlemmer. Regnskapene for 2016 og styrets budsjetter for 2017 ble gjennomgått og godkjent. Valgkomiteens forslag til nytt styret ble vedtatt.

Sjømannsfondet av 1918

Sjømannsfondet av 1918 er et fond som kan søkes av sjøfolk med minst 30 års fartstid. Søkeren må ha fylt 62 år og ha en inntekt under 215 000 kroner i året. Søknandsfrist er 1. mars. Søknadskjema og ytterligere informasjon fåes ved henvendelse til sekretariatet. 

Gunnar Jermann om sin bok

Den norske handelsflåtens og krigsseilernes betydelige rolle i annen verdenskrig er utførlig beskrevet, men deres innsats i første verdenskrig er mindre kjent.

Jubileumsmiddag

Den 19. januar 1846 så vår forening dagens lys og 170 år senere var 106 medlemmer og gjester samlet i Kronprinsens gate   for å feire jubileet. Det ble servert en flott 3 retters middag med godt drikke til. Rikk Heide-Steen og Sølvguttene  underholdt oss med nydelig sang.

På tur med "Color Fantasy"

Mandag 7. november dro vi på "jubileumstur" med Color Fantasy til Kiel. Nærmere 40 hadde meldt seg på turen. På kvelden spiste vi en deilig 3 retter med masse god drikke til i skipets restaurant, Oceanic a la Carte. Tirsdag  formiddag var det en tur på byen, og etter avgang møttes vi til "jubileumskake" (se bildet) i Oceanic.

Foreningen fyller 170 år

Christiania Sømandsforening ble stiftet den 19. desember 1846, og dette må vi selvfølgelig feire med festmiddag på stiftelsesdagen. Ellers startet høstens program opp med skipskost 7. september, og foredrag om etterkrigstidens førstereisgutter den 21. september. I oktober kan de som ønsker det invitere med en gjest på middag. Senere i oktober viser vi kultfilmen "Martha"  og i november en jubileumstur til Kiel. Dette og mye annet kan du se mere ved å gå inn på kalenderen.

Festsalen ble pusset opp i sommer

I 2015 fikk vi som kjent nye stoler og bord i festsalen. I sommer ble salen vasket og malt. Den fremstår nå i fin og "ny" drakt.   Vi ønsker alle velkommen til høstens  første middag 7. september. Det serveres ertesuppe, salt kjøtt flesk og pølser med kålrotstappe, eller skipskost som vi kaller det i OSF.

Norges største containerterminal

Sjursøya-terminalen er ikke bare Norges største, den er også Norges mest moderne og effektive.Terminalen har kapasitet til å laste og losse 300 000 TEU i året. Det tilsvarer om lag 185 000 containere. For å møte den voksende etterspørselen vil Yilport bygge ut kapasiteten på terminalområdet til 400–450 000 TEU innen ti år.

Mogens Thorsen

Mogens Thorsen født i 1790, var skipskaptein og reder. Han ble Christianias største og eneste rene skipsreder; for de øvrige rederne var skipsfarten sideordnet import- og eksportforretninger. Han er i ettertid mest kjent for legatet som ble innstiftet av ham og hans hustru Betha.

17.mai talen 2016

Som vanlig var det åpent hus i Kronprinsens gate 17. mai.  Til tross for fint vær var det mange som fant veien til våre lokaler.  Aziz hadde forberedt seg godt og smørbrød- og kakesalget gikk unna.

Egil Henriksen ble Æresmedlem

Egil Henriksen ble på generalforsamlingen den 22.04.15 tatt opp som æresmedlem i Oslo Sjømannsfsforening.