Arkiv

«Gullgutt» Finn Koren

  Under medlemsmiddagen den 8. mai ble Finn Koren overrakt foreningens gullmerke for 60-års medlemskap.     

Ivar Olsen utnevnt til æresmedlem

Etter at de formelle sakene på årets generalforsamling var unnagjort, leste styreleder opp en vel begrunnet søknad om æresmedlemskap for Ivar Olsen.

Ny styreleder i OSF

Paul Harstad ble på årets generalforsamling valgt til ny leder.

Generalforsamling 2019

Oslo Sjømannsforing 173. generalforsamling ble avholdt i foreningens lokaler den 24.04.2019.

Boklansering

Boklansering med Jon Eikemo og Sjømansskoret. Medlemmer av Oslo Sjømannsforening ønskes hjertelig velkommen til boklansering i foreningens selskapslokaler den 4. april kl. 12.30.

Jan August Ørner

Den siste krigsseiler i Oslo Sjømannsforening har gått bort. 15. februar sovnet kommandørkaptein Jan August Ørner fredelig inn, 95 år gammel.

Sjømannskoret I Gamle Logen

Det Norske Sjømannskor feirer sine 60 år med JUBILEUMSKOSERT i Gamle Logen lørdag 30. mars kl. 13-15

Foredrag 1.halvår 2019

Den 23. januar holder Elisabeth Willie foredrag om "Lex Nygaardsvold" Den 20.mars holder Ole Henrik Gjeruldsen foredrag om Cort Adler.

Nok et år har passert!

Nok et år i Oslo Sjømannsforenings historie går mot slutt, og vi oppsummerer et godt år for foreningen.                               OBS!  Stillingen som sekretær/gårdsbestyrer er ledig, se nederst på siden her.  

Drammen Sjømannsforening 175 år

175 års jubileet i Norges eldste sjømannsforening ble arrangert med stor fest for 170 gjester i Drammens flotte selskapslokale «Børsen».   

Stiftelsesmiddagen 2018

  Foreningens tradisjonelle Stiftelsesmiddag gikk av stabelen onsdag 19.12.2018- på dagen 172 år etter stiftelsen på Timms Reperbane (bildet)i Bjørvika.  

Foredrag onsdag 17. oktober 2018

Norske sjøfolk på Kongofloden 1879-1908. Møt frem og hør Espen Wæhle fortelle om norske sjøfolk som tjenestegjorde i Kong Lepolds Kongo.  

Kulturminnedagene i Drammen 2018

Opplev Drammens havne- og sjøfartshistorie i Drammens maritime storstue. Søndag 9. september kl 12:00, Skur 1. Drammen havn

2-døgns Cruise til Kiel

Cruise til Kiel den 8. oktober.

Nytt fra foreningen

Selv om den varme sommeren fortsetter, åpner sekretariatet igjen mandag 30. juli  som en oppstart på høstsesongen.

"Bacalao-tur" til Tønsberg

Vi var 8 fra OSF som hadde funnet veien til Tønsberg lørdag 14. juli 2018  til den tradisjonelle Bacalofestivalen.

Reker og hvitvin i OSF

Den 6. juni arrangerte vi en «Reker og hvitvin»- aften i Oslo Sjømannsforening. 

Reisebrev fra Koster

Meget vellykket tur til Koster med skyfri himmel og 28 grader pluss!

17. mai i OSF

Oslo Sjømannsforening feiret 17. mai på tradisjonelt vis med "0pen House". Jan Erik Øverbye holdt tale for dagen.

Bygdøy 8. mai 2018

Bildet viser Ine Eriksen Søreide og Jan Erik Øverbye ved minnehøytidligheten ved Krigsseilermonumentet den 8. mai.

Ny styreleder i OSF

Vår nye styreleder Jan Erik Øverbye er fra Oslo og utdannet navigatør.

Sommerfest i OSF

Oslo Siømannsforening inviterer til Sommerfest onsdag 6. juni kl 17:00  

Generalforsamlingen 2018

Oslo Sjømannsforenings 172. ordinære generalforsamling ble avholdt i foreningens lokaler den 25.04.2018.

Tur til Strømstad og Kosterøyene

Den 28-29 mai drar vi på busstur til Strømstad og Kosterøyene og får med oss «Taube fra hav til land»

Røkt kolje på menyen

Middagen 4.april fulgte ikke tradisjonene, da det ble servert røkt koljefilet med gulerotstuing og baconterninger.

Baren åpner kl. 15.00

Aziz åpner baren kl 15.00 på dager med middag og møter.

Møte i Arkivet

Helge Moe-Gumø representerte OSF på en samling i Arkivet, Kristiandsand i november 2017. Helges oppsummering fra denne dagen kan du lese her.

Stiftelsesmiddagen 2017

Her kan du lese formannens tale fra Stiftelsesmiddagen. Bilder fra middagen ser du på Aktiviteter>>Bilder

Hvem var Køla-Pålsen?

Hans Arnt Hartvig Paulsen, på folkemunne kalt "Køla-Pålsen", var sjømannen som ble skipsreder, kullgrossist, gårdeier og sagbrukseier. Fra 1870 årene og frem til sin død i 1914 var han en av Oslos rikeste menn. Han var svigersønn til seilmaker Wilhelm Timm, som var med og stiftet Christiania Sømandsforening, og det er vel ikke utenkelig at "Køla-Pålsen" også var medlem i vår forening.

2018

ønskes alle lesere og medlemmer. 2018 starter opp med Skipskost (erter, kjøtt og flesk) onsdag 10. januar. Programmmet for 2018 finner du ved å gå inn i kalenderen eller "blåkortet" her. Kulturkomiteen vil komme med mer informasjon om foredrag og turer når dette nærmer seg.  

Kjære medlemmer

av Oslo Sjømannsforening. Tidens ur går ubønnhørlig videre uten stans, og snart skriver vi 2018.

Thor Gotaas om Ørkenen SUR

onsdag 24.01.2018 kl. 1800 . Forfatter Thor Gotaas har skrevet bok om ørkenen SUR og han kommer til oss og holder foredrag om dette.    

Nekrolog: Gudmund Åsheim

Vår æresmedlem Gudmund Åsheim gikk bort tidligere i høst,nær 92 år gammel.     

Otto Sverdrup, Norges mest kjente sjøkaptein

Ved siden av Nansen og Amundsen regnes han som en av de tre store blandt Norges polarforskere. Han var født i Bindal, Nordland i 1854, og fra 1874 var han bosatt i Steinkjær. I 1908 kjøpte han Villa Walle i Sandvika som han kalte Homewood, der han bodde til sin død i 1930.

Historie fra Otto Hansen

Avskrift av artikkel skrevet av kapteinen på Fernview i 1976. Vi har fått utskriften fra Tore Lein, den er redigert til dette stykket, innholdet er autentisk med det som stod i skipsavisen Ocean View.  

Plimsollmerket

Samuel Plimsoll, (født 10. februar 1824, død 3. juni 1988) var en britisk politiker og reformator, nå best kjent som mannen bak "Plimsollmerket"

Open House 17. mai

17. mai var OSF åpen for byens befolkning og det er mange nå som er blitt kjent med denne tradisjon og stikker innom for å få seg noe å spise eller slappe litt av etter barnetoget. Jan Erik Øverby, nestleder i OSF holdt en glimrende tale for dagen.

Minnehøytidligheten ved Krigseilermonumentet 8. mai

Norsk Maritim Museum ønsket velkommen til en tradisjonsrik markering av frigjørings- og veterandagen ved Krigsseilermonumentet på Bygdøynes. Dagens taler var journalist Ole Torp og det offisielle Norge ble representert ved statsråd og finansminister Siv Jensen.

Fra Loggbokens fortellinger.

En norsk sjømanns opplevelser under Japans aggreasjon på Kina-kysten 1937-38, av Arne Hartmark. Arne Hartmark var født i 1915. Han dro til sjøs som dekksgutt i 1931 og tok styrmannseksamen i 1935, seilte deretter som 2.styrmann på D/S PROMISE, hvor hans historie i LOGGBOKEN er hentet fra. Under krigen seilte han som overstyrmann i alliert fart. Han deltok i de allierte styrkers landgang på Normandie-kysten i 1944.

Generalforsamlingen i OSF 2017.

Oslo Sjømannsforenings 171. ordinære generalforsamling ble avholdt i foreningens lokaler den 26.04.2017. Det ble registrert 51 fremmøtte medlemmer. Regnskapene for 2016 og styrets budsjetter for 2017 ble gjennomgått og godkjent. Valgkomiteens forslag til nytt styret ble vedtatt.

Sjømannsfondet av 1918

Sjømannsfondet av 1918 er et fond som kan søkes av sjøfolk med minst 30 års fartstid. Søkeren må ha fylt 62 år og ha en inntekt under 215 000 kroner i året. Søknandsfrist er 1. mars. Søknadskjema og ytterligere informasjon fåes ved henvendelse til sekretariatet. 

Gunnar Jermann om sin bok

Den norske handelsflåtens og krigsseilernes betydelige rolle i annen verdenskrig er utførlig beskrevet, men deres innsats i første verdenskrig er mindre kjent.

Jubileumsmiddag

Den 19. januar 1846 så vår forening dagens lys og 170 år senere var 106 medlemmer og gjester samlet i Kronprinsens gate   for å feire jubileet. Det ble servert en flott 3 retters middag med godt drikke til. Rikk Heide-Steen og Sølvguttene  underholdt oss med nydelig sang.

På tur med "Color Fantasy"

Mandag 7. november dro vi på "jubileumstur" med Color Fantasy til Kiel. Nærmere 40 hadde meldt seg på turen. På kvelden spiste vi en deilig 3 retter med masse god drikke til i skipets restaurant, Oceanic a la Carte. Tirsdag  formiddag var det en tur på byen, og etter avgang møttes vi til "jubileumskake" (se bildet) i Oceanic.

Foreningen fyller 170 år

Christiania Sømandsforening ble stiftet den 19. desember 1846, og dette må vi selvfølgelig feire med festmiddag på stiftelsesdagen. Ellers startet høstens program opp med skipskost 7. september, og foredrag om etterkrigstidens førstereisgutter den 21. september. I oktober kan de som ønsker det invitere med en gjest på middag. Senere i oktober viser vi kultfilmen "Martha"  og i november en jubileumstur til Kiel. Dette og mye annet kan du se mere ved å gå inn på kalenderen.

Festsalen ble pusset opp i sommer

I 2015 fikk vi som kjent nye stoler og bord i festsalen. I sommer ble salen vasket og malt. Den fremstår nå i fin og "ny" drakt.   Vi ønsker alle velkommen til høstens  første middag 7. september. Det serveres ertesuppe, salt kjøtt flesk og pølser med kålrotstappe, eller skipskost som vi kaller det i OSF.

Norges største containerterminal

Sjursøya-terminalen er ikke bare Norges største, den er også Norges mest moderne og effektive.Terminalen har kapasitet til å laste og losse 300 000 TEU i året. Det tilsvarer om lag 185 000 containere. For å møte den voksende etterspørselen vil Yilport bygge ut kapasiteten på terminalområdet til 400–450 000 TEU innen ti år.