Foredrag onsdag 17. oktober 2018

Onsdag 17. oktober 2018 kl. 18.00 kommer Espen Wæhle til Oslo Sjømannsforening og vil holde foredrag om norske sjøfolk som tjenestegjorde i Kongo i den perioden som er blitt kalt Kong Leopolds Kongo. Denne perioden var en tragisk periode i Kongos historie.

Landet ble plyndret for naturresurser og det kan dokumenteres at befolkningen i Kongo ble halvert i denne perioden

Hundrevis av nordiske sjøfolk gjorde tjeneste under Kong Leopold i kolonitidens Kongo (fra 1879 til 1908, enkelte  tjenestegjorde også i Belgisk Kongo ut på 30-tallet).

Disse sjøfolkene gjorde langt mer enn å føre dampere, som skippere og maskinister, på Kongofloden og sideelvene. De utgjorde 90% av sjøfolkene og maritime spesialister ved å bygge opp slipp og verft, gjøre navigasjon mulig, administrere elve-farten og mye, mye mer.

Foredraget vil presentere hvorfor det ble slikt, hva slags fartøy de seilte med og analysere hvilke roller sjøfolkene spilte i denne ukjente delen av nordisk og kongolesisk sjøfartshistorie samt se på fenomenet som en del av kolonialismen.

Foredragsholder konservator Espen Wæhle er ansatt ved Norsk Maritimt Museum. Han er utdannet sosialantropolog fra Universitetet i Oslo. Han har arbeidet ved etnografiske museer i Oslo, Bergen og København med gjenstandssamlinger fra den ikke-europeiske verden – og da særlig Kongosamlinger bragt hjem av nordiske Kongofarere. Han kom til Maritimt Museum i 2010. 

Sjøfartshistoriske interesser har kretset om de tidlige portugisiske og hollandske sjøferdene, afrikansk sjøfart, sjøfart og kolonialisme – og da særlig de nordiske maritime spesialistene i Kongostaten, senere Belgisk Kongo (nå Den Demokratiske Republikken Kongo).

Vi ser fram til et interessant foredrag av Espen Wæhle. 

Som vanlig serverer Aziz en enkel middagsrett for de som måtte ønske det fra kl. 17.00. Middagen før foredraget må bestilles innen kl 12.00 dagen før på tlf. 45 60 34 26